U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu12215
KerstAdvent25129
KerstAnno Domini12005
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12239
Troost & BemoedigingDe profundus1149
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12686
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1166
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12562
GeboortegedichtenGeboorte1073
OverlijdenHet enige antwoord2615
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7471
OverlijdenJe bent niet dood1348
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7855
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5641
OverlijdenMeer dan een moeder troost1369
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7102
GeboortegedichtenOntluikend wonder13194
Nederlandse-gedichtenOntmoeting862
PasenPaasmorgen5794
PasenPasen7347
OverlijdenRust nu maar uit9247
AngstToen het donker was6869
OverlijdenToen je het wist1110
VerdrietTreurdicht7824
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2557
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10004

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10004
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2557
VerdrietTreurdicht7824
OverlijdenToen je het wist1110
AngstToen het donker was6869
OverlijdenRust nu maar uit9247
PasenPasen7347
PasenPaasmorgen5794
Nederlandse-gedichtenOntmoeting862
GeboortegedichtenOntluikend wonder13194
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7102
OverlijdenMeer dan een moeder troost1369
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5641
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7855
OverlijdenJe bent niet dood1348
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7471
OverlijdenHet enige antwoord2615
GeboortegedichtenGeboorte1073
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12562
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1166
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12686
Troost & BemoedigingDe profundus1149
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12239
KerstAnno Domini12005
KerstAdvent25129
OverlijdenA Dieu12215

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting862
GeboortegedichtenGeboorte1073
OverlijdenToen je het wist1110
Troost & BemoedigingDe profundus1149
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1166
OverlijdenJe bent niet dood1348
OverlijdenMeer dan een moeder troost1369
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2557
OverlijdenHet enige antwoord2615
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5641
PasenPaasmorgen5794
AngstToen het donker was6869
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7102
PasenPasen7347
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7471
VerdrietTreurdicht7824
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7855
OverlijdenRust nu maar uit9247
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10004
KerstAnno Domini12005
OverlijdenA Dieu12215
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12239
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12562
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12686
GeboortegedichtenOntluikend wonder13194
KerstAdvent25129

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten

Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie