U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11215
KerstAdvent24101
KerstAnno Domini11240
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11393
Troost & BemoedigingDe profundus720
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11875
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht901
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet550
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12050
GeboortegedichtenGeboorte847
OverlijdenHet enige antwoord1887
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6981
OverlijdenJe bent niet dood708
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7301
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5472
OverlijdenMeer dan een moeder troost713
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6402
GeboortegedichtenOntluikend wonder12956
Nederlandse-gedichtenOntmoeting501
PasenPaasmorgen4928
PasenPasen6400
OverlijdenRust nu maar uit8549
AngstToen het donker was6516
OverlijdenToen je het wist594
VerdrietTreurdicht7449
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1589
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9290

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9290
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1589
VerdrietTreurdicht7449
OverlijdenToen je het wist594
AngstToen het donker was6516
OverlijdenRust nu maar uit8549
PasenPasen6400
PasenPaasmorgen4928
Nederlandse-gedichtenOntmoeting501
GeboortegedichtenOntluikend wonder12956
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6402
OverlijdenMeer dan een moeder troost713
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5472
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7301
OverlijdenJe bent niet dood708
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6981
OverlijdenHet enige antwoord1887
GeboortegedichtenGeboorte847
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12050
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet550
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht901
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11875
Troost & BemoedigingDe profundus720
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11393
KerstAnno Domini11240
KerstAdvent24101
OverlijdenA Dieu11215

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting501
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet550
OverlijdenToen je het wist594
OverlijdenJe bent niet dood708
OverlijdenMeer dan een moeder troost713
Troost & BemoedigingDe profundus720
GeboortegedichtenGeboorte847
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht901
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1589
OverlijdenHet enige antwoord1887
PasenPaasmorgen4928
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5472
PasenPasen6400
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6402
AngstToen het donker was6516
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6981
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7301
VerdrietTreurdicht7449
OverlijdenRust nu maar uit8549
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9290
OverlijdenA Dieu11215
KerstAnno Domini11240
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11393
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11875
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12050
GeboortegedichtenOntluikend wonder12956
KerstAdvent24101

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie