U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu10677
KerstAdvent23859
KerstAnno Domini11010
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11026
Troost & BemoedigingDe profundus446
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11407
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht719
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet336
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11791
GeboortegedichtenGeboorte656
OverlijdenHet enige antwoord1587
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6678
OverlijdenJe bent niet dood434
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7027
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5286
OverlijdenMeer dan een moeder troost445
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6047
GeboortegedichtenOntluikend wonder12719
Nederlandse-gedichtenOntmoeting380
PasenPaasmorgen4703
PasenPasen6229
OverlijdenRust nu maar uit8196
AngstToen het donker was6358
OverlijdenToen je het wist367
VerdrietTreurdicht7258
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd973
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8798

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8798
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd973
VerdrietTreurdicht7258
OverlijdenToen je het wist367
AngstToen het donker was6358
OverlijdenRust nu maar uit8196
PasenPasen6229
PasenPaasmorgen4703
Nederlandse-gedichtenOntmoeting380
GeboortegedichtenOntluikend wonder12719
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6047
OverlijdenMeer dan een moeder troost445
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5286
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7027
OverlijdenJe bent niet dood434
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6678
OverlijdenHet enige antwoord1587
GeboortegedichtenGeboorte656
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11791
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet336
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht719
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11407
Troost & BemoedigingDe profundus446
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11026
KerstAnno Domini11010
KerstAdvent23859
OverlijdenA Dieu10677

Hits


CategoryTitelHits
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet336
OverlijdenToen je het wist367
Nederlandse-gedichtenOntmoeting380
OverlijdenJe bent niet dood434
OverlijdenMeer dan een moeder troost445
Troost & BemoedigingDe profundus446
GeboortegedichtenGeboorte656
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht719
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd973
OverlijdenHet enige antwoord1587
PasenPaasmorgen4703
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5286
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6047
PasenPasen6229
AngstToen het donker was6358
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6678
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7027
VerdrietTreurdicht7258
OverlijdenRust nu maar uit8196
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8798
OverlijdenA Dieu10677
KerstAnno Domini11010
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11026
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11407
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11791
GeboortegedichtenOntluikend wonder12719
KerstAdvent23859

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie