U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu10953
KerstAdvent23976
KerstAnno Domini11123
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11230
Troost & BemoedigingDe profundus593
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11639
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht817
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet462
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11914
GeboortegedichtenGeboorte765
OverlijdenHet enige antwoord1749
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6855
OverlijdenJe bent niet dood592
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7186
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5388
OverlijdenMeer dan een moeder troost607
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6242
GeboortegedichtenOntluikend wonder12849
Nederlandse-gedichtenOntmoeting450
PasenPaasmorgen4846
PasenPasen6332
OverlijdenRust nu maar uit8396
AngstToen het donker was6445
OverlijdenToen je het wist487
VerdrietTreurdicht7372
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1288
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9048

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9048
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1288
VerdrietTreurdicht7372
OverlijdenToen je het wist487
AngstToen het donker was6445
OverlijdenRust nu maar uit8396
PasenPasen6332
PasenPaasmorgen4846
Nederlandse-gedichtenOntmoeting450
GeboortegedichtenOntluikend wonder12849
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6242
OverlijdenMeer dan een moeder troost607
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5388
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7186
OverlijdenJe bent niet dood592
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6855
OverlijdenHet enige antwoord1749
GeboortegedichtenGeboorte765
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11914
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet462
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht817
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11639
Troost & BemoedigingDe profundus593
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11230
KerstAnno Domini11123
KerstAdvent23976
OverlijdenA Dieu10953

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting450
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet462
OverlijdenToen je het wist487
OverlijdenJe bent niet dood592
Troost & BemoedigingDe profundus593
OverlijdenMeer dan een moeder troost607
GeboortegedichtenGeboorte765
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht817
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1288
OverlijdenHet enige antwoord1749
PasenPaasmorgen4846
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5388
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6242
PasenPasen6332
AngstToen het donker was6445
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6855
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7186
VerdrietTreurdicht7372
OverlijdenRust nu maar uit8396
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9048
OverlijdenA Dieu10953
KerstAnno Domini11123
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11230
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11639
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11914
GeboortegedichtenOntluikend wonder12849
KerstAdvent23976

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie