U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11093
KerstAdvent24026
KerstAnno Domini11178
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11306
Troost & BemoedigingDe profundus651
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11757
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht862
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet503
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11972
GeboortegedichtenGeboorte811
OverlijdenHet enige antwoord1826
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6919
OverlijdenJe bent niet dood642
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7242
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5428
OverlijdenMeer dan een moeder troost658
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6330
GeboortegedichtenOntluikend wonder12911
Nederlandse-gedichtenOntmoeting472
PasenPaasmorgen4890
PasenPasen6369
OverlijdenRust nu maar uit8482
AngstToen het donker was6475
OverlijdenToen je het wist534
VerdrietTreurdicht7411
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1415
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9158

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9158
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1415
VerdrietTreurdicht7411
OverlijdenToen je het wist534
AngstToen het donker was6475
OverlijdenRust nu maar uit8482
PasenPasen6369
PasenPaasmorgen4890
Nederlandse-gedichtenOntmoeting472
GeboortegedichtenOntluikend wonder12911
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6330
OverlijdenMeer dan een moeder troost658
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5428
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7242
OverlijdenJe bent niet dood642
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6919
OverlijdenHet enige antwoord1826
GeboortegedichtenGeboorte811
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11972
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet503
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht862
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11757
Troost & BemoedigingDe profundus651
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11306
KerstAnno Domini11178
KerstAdvent24026
OverlijdenA Dieu11093

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting472
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet503
OverlijdenToen je het wist534
OverlijdenJe bent niet dood642
Troost & BemoedigingDe profundus651
OverlijdenMeer dan een moeder troost658
GeboortegedichtenGeboorte811
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht862
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1415
OverlijdenHet enige antwoord1826
PasenPaasmorgen4890
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5428
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6330
PasenPasen6369
AngstToen het donker was6475
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6919
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7242
VerdrietTreurdicht7411
OverlijdenRust nu maar uit8482
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9158
OverlijdenA Dieu11093
KerstAnno Domini11178
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11306
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11757
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11972
GeboortegedichtenOntluikend wonder12911
KerstAdvent24026

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie