Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Gedichten

DatumTitelHits
02/10/2013 16:46:06De profundus2304
02/10/2013 16:43:18Meer dan een moeder troost3410
02/10/2013 16:42:18Toen je het wist2483
02/09/2013 22:29:10Wees niet bevreesd5064
02/09/2013 22:20:10Ontmoeting2658
04/02/2007 22:04:23Paasmorgen7637
02/04/2006 16:37:41Je bent niet dood3124
09/30/2005 15:51:54Rust nu maar uit11180
09/13/2005 15:53:53Nu heeft de Heer je thuis gehaald9121
09/08/2005 20:29:22Je hebt je strijd ten einde toe gestreden9303
09/08/2005 10:24:54Toen het donker was8308
09/08/2005 10:22:42Advent27750
09/08/2005 10:20:49In memoriam voor een vriend8782
08/25/2005 12:51:40Treurdicht8964
07/26/2005 16:42:02Er is een weg die je alleen moet gaan14431
07/12/2005 17:06:39De Heer heeft vol liefde14462
07/04/2005 13:21:47Anno Domini13513
06/29/2005 17:56:23Ontluikend wonder14314
06/29/2005 15:33:39Kind'ren zijn toch een gave van de Heer6446
06/10/2005 22:08:01Pasen9020
06/01/2005 22:57:09Denkend aan haar14513
05/31/2005 22:57:30Zalig die treuren, want zij zullen vertroost worden11766
01/07/2005 21:11:32Een kind is een hemels bericht2256
01/07/2005 21:09:19Geboorte2069
11/29/2004 15:09:23Het enige antwoord4451
09/08/2004 20:25:47A Dieu14916

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)