U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11200
KerstAdvent24086
KerstAnno Domini11228
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11382
Troost & BemoedigingDe profundus710
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11862
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht893
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet543
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12042
GeboortegedichtenGeboorte842
OverlijdenHet enige antwoord1882
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6973
OverlijdenJe bent niet dood700
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7292
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5461
OverlijdenMeer dan een moeder troost705
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6397
GeboortegedichtenOntluikend wonder12947
Nederlandse-gedichtenOntmoeting496
PasenPaasmorgen4919
PasenPasen6396
OverlijdenRust nu maar uit8542
AngstToen het donker was6506
OverlijdenToen je het wist585
VerdrietTreurdicht7444
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1568
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9276

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9276
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1568
VerdrietTreurdicht7444
OverlijdenToen je het wist585
AngstToen het donker was6506
OverlijdenRust nu maar uit8542
PasenPasen6396
PasenPaasmorgen4919
Nederlandse-gedichtenOntmoeting496
GeboortegedichtenOntluikend wonder12947
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6397
OverlijdenMeer dan een moeder troost705
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5461
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7292
OverlijdenJe bent niet dood700
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6973
OverlijdenHet enige antwoord1882
GeboortegedichtenGeboorte842
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12042
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet543
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht893
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11862
Troost & BemoedigingDe profundus710
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11382
KerstAnno Domini11228
KerstAdvent24086
OverlijdenA Dieu11200

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting496
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet543
OverlijdenToen je het wist585
OverlijdenJe bent niet dood700
OverlijdenMeer dan een moeder troost705
Troost & BemoedigingDe profundus710
GeboortegedichtenGeboorte842
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht893
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1568
OverlijdenHet enige antwoord1882
PasenPaasmorgen4919
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5461
PasenPasen6396
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6397
AngstToen het donker was6506
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6973
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7292
VerdrietTreurdicht7444
OverlijdenRust nu maar uit8542
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9276
OverlijdenA Dieu11200
KerstAnno Domini11228
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11382
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11862
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12042
GeboortegedichtenOntluikend wonder12947
KerstAdvent24086

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie