U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu12024
KerstAdvent25076
KerstAnno Domini11956
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12079
Troost & BemoedigingDe profundus1064
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12524
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1118
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12476
GeboortegedichtenGeboorte1016
OverlijdenHet enige antwoord2479
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7385
OverlijdenJe bent niet dood1200
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7733
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5610
OverlijdenMeer dan een moeder troost1251
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6959
GeboortegedichtenOntluikend wonder13151
Nederlandse-gedichtenOntmoeting782
PasenPaasmorgen5441
PasenPasen6972
OverlijdenRust nu maar uit9108
AngstToen het donker was6790
OverlijdenToen je het wist1000
VerdrietTreurdicht7752
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2389
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9884

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9884
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2389
VerdrietTreurdicht7752
OverlijdenToen je het wist1000
AngstToen het donker was6790
OverlijdenRust nu maar uit9108
PasenPasen6972
PasenPaasmorgen5441
Nederlandse-gedichtenOntmoeting782
GeboortegedichtenOntluikend wonder13151
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6959
OverlijdenMeer dan een moeder troost1251
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5610
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7733
OverlijdenJe bent niet dood1200
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7385
OverlijdenHet enige antwoord2479
GeboortegedichtenGeboorte1016
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12476
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1118
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12524
Troost & BemoedigingDe profundus1064
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12079
KerstAnno Domini11956
KerstAdvent25076
OverlijdenA Dieu12024

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting782
OverlijdenToen je het wist1000
GeboortegedichtenGeboorte1016
Troost & BemoedigingDe profundus1064
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1118
OverlijdenJe bent niet dood1200
OverlijdenMeer dan een moeder troost1251
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2389
OverlijdenHet enige antwoord2479
PasenPaasmorgen5441
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5610
AngstToen het donker was6790
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6959
PasenPasen6972
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7385
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7733
VerdrietTreurdicht7752
OverlijdenRust nu maar uit9108
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9884
KerstAnno Domini11956
OverlijdenA Dieu12024
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12079
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12476
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12524
GeboortegedichtenOntluikend wonder13151
KerstAdvent25076

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten

Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie