U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu10688
KerstAdvent23861
KerstAnno Domini11013
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11031
Troost & BemoedigingDe profundus453
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11413
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht722
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet342
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11795
GeboortegedichtenGeboorte661
OverlijdenHet enige antwoord1591
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6686
OverlijdenJe bent niet dood439
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7036
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5290
OverlijdenMeer dan een moeder troost451
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6054
GeboortegedichtenOntluikend wonder12724
Nederlandse-gedichtenOntmoeting383
PasenPaasmorgen4720
PasenPasen6241
OverlijdenRust nu maar uit8204
AngstToen het donker was6360
OverlijdenToen je het wist375
VerdrietTreurdicht7263
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd982
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8807

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8807
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd982
VerdrietTreurdicht7263
OverlijdenToen je het wist375
AngstToen het donker was6360
OverlijdenRust nu maar uit8204
PasenPasen6241
PasenPaasmorgen4720
Nederlandse-gedichtenOntmoeting383
GeboortegedichtenOntluikend wonder12724
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6054
OverlijdenMeer dan een moeder troost451
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5290
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7036
OverlijdenJe bent niet dood439
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6686
OverlijdenHet enige antwoord1591
GeboortegedichtenGeboorte661
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11795
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet342
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht722
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11413
Troost & BemoedigingDe profundus453
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11031
KerstAnno Domini11013
KerstAdvent23861
OverlijdenA Dieu10688

Hits


CategoryTitelHits
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet342
OverlijdenToen je het wist375
Nederlandse-gedichtenOntmoeting383
OverlijdenJe bent niet dood439
OverlijdenMeer dan een moeder troost451
Troost & BemoedigingDe profundus453
GeboortegedichtenGeboorte661
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht722
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd982
OverlijdenHet enige antwoord1591
PasenPaasmorgen4720
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5290
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6054
PasenPasen6241
AngstToen het donker was6360
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6686
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7036
VerdrietTreurdicht7263
OverlijdenRust nu maar uit8204
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden8807
OverlijdenA Dieu10688
KerstAnno Domini11013
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11031
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11413
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan11795
GeboortegedichtenOntluikend wonder12724
KerstAdvent23861

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie