Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Gedichten

DatumTitelHits
02/10/2013 15:46:06De profundus1882
02/10/2013 15:43:18Meer dan een moeder troost2618
02/10/2013 15:42:18Toen je het wist1945
02/09/2013 21:29:10Wees niet bevreesd4180
02/09/2013 21:20:10Ontmoeting1957
04/02/2007 21:04:23Paasmorgen6282
02/04/2006 15:37:41Je bent niet dood2450
09/30/2005 14:51:54Rust nu maar uit10422
09/13/2005 14:53:53Nu heeft de Heer je thuis gehaald8373
09/08/2005 19:29:22Je hebt je strijd ten einde toe gestreden8769
09/08/2005 09:24:54Toen het donker was7750
09/08/2005 09:22:42Advent27465
09/08/2005 09:20:49In memoriam voor een vriend8333
08/25/2005 11:51:40Treurdicht8535
07/26/2005 15:42:02Er is een weg die je alleen moet gaan13663
07/12/2005 16:06:39De Heer heeft vol liefde13689
07/04/2005 12:21:47Anno Domini13139
06/29/2005 16:56:23Ontluikend wonder13888
06/29/2005 14:33:39Kind'ren zijn toch een gave van de Heer6093
06/10/2005 21:08:01Pasen7818
06/01/2005 21:57:09Denkend aan haar13885
05/31/2005 21:57:30Zalig die treuren, want zij zullen vertroost worden11195
01/07/2005 20:11:32Een kind is een hemels bericht1845
01/07/2005 20:09:19Geboorte1724
11/29/2004 14:09:23Het enige antwoord3781
09/08/2004 19:25:47A Dieu13970

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)