U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11197
KerstAdvent24083
KerstAnno Domini11226
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11378
Troost & BemoedigingDe profundus708
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11859
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht891
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet538
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12037
GeboortegedichtenGeboorte840
OverlijdenHet enige antwoord1880
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6972
OverlijdenJe bent niet dood695
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7288
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5459
OverlijdenMeer dan een moeder troost702
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6392
GeboortegedichtenOntluikend wonder12944
Nederlandse-gedichtenOntmoeting493
PasenPaasmorgen4918
PasenPasen6394
OverlijdenRust nu maar uit8538
AngstToen het donker was6502
OverlijdenToen je het wist579
VerdrietTreurdicht7440
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1556
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9268

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9268
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1556
VerdrietTreurdicht7440
OverlijdenToen je het wist579
AngstToen het donker was6502
OverlijdenRust nu maar uit8538
PasenPasen6394
PasenPaasmorgen4918
Nederlandse-gedichtenOntmoeting493
GeboortegedichtenOntluikend wonder12944
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6392
OverlijdenMeer dan een moeder troost702
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5459
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7288
OverlijdenJe bent niet dood695
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6972
OverlijdenHet enige antwoord1880
GeboortegedichtenGeboorte840
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12037
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet538
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht891
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11859
Troost & BemoedigingDe profundus708
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11378
KerstAnno Domini11226
KerstAdvent24083
OverlijdenA Dieu11197

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting493
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet538
OverlijdenToen je het wist579
OverlijdenJe bent niet dood695
OverlijdenMeer dan een moeder troost702
Troost & BemoedigingDe profundus708
GeboortegedichtenGeboorte840
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht891
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1556
OverlijdenHet enige antwoord1880
PasenPaasmorgen4918
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5459
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6392
PasenPasen6394
AngstToen het donker was6502
OverlijdenIn memoriam voor een vriend6972
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7288
VerdrietTreurdicht7440
OverlijdenRust nu maar uit8538
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9268
OverlijdenA Dieu11197
KerstAnno Domini11226
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11378
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11859
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12037
GeboortegedichtenOntluikend wonder12944
KerstAdvent24083

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie