U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11647
KerstAdvent24996
KerstAnno Domini11881
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11748
Troost & BemoedigingDe profundus919
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12214
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1031
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12261
GeboortegedichtenGeboorte942
OverlijdenHet enige antwoord2172
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7164
OverlijdenJe bent niet dood929
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7500
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5546
OverlijdenMeer dan een moeder troost998
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6685
GeboortegedichtenOntluikend wonder13059
Nederlandse-gedichtenOntmoeting634
PasenPaasmorgen5002
PasenPasen6493
OverlijdenRust nu maar uit8843
AngstToen het donker was6633
OverlijdenToen je het wist781
VerdrietTreurdicht7595
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2042
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9623

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9623
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2042
VerdrietTreurdicht7595
OverlijdenToen je het wist781
AngstToen het donker was6633
OverlijdenRust nu maar uit8843
PasenPasen6493
PasenPaasmorgen5002
Nederlandse-gedichtenOntmoeting634
GeboortegedichtenOntluikend wonder13059
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6685
OverlijdenMeer dan een moeder troost998
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5546
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7500
OverlijdenJe bent niet dood929
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7164
OverlijdenHet enige antwoord2172
GeboortegedichtenGeboorte942
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12261
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1031
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12214
Troost & BemoedigingDe profundus919
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11748
KerstAnno Domini11881
KerstAdvent24996
OverlijdenA Dieu11647

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting634
OverlijdenToen je het wist781
Troost & BemoedigingDe profundus919
OverlijdenJe bent niet dood929
GeboortegedichtenGeboorte942
OverlijdenMeer dan een moeder troost998
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1031
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2042
OverlijdenHet enige antwoord2172
PasenPaasmorgen5002
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5546
PasenPasen6493
AngstToen het donker was6633
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6685
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7164
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7500
VerdrietTreurdicht7595
OverlijdenRust nu maar uit8843
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9623
OverlijdenA Dieu11647
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11748
KerstAnno Domini11881
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12214
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12261
GeboortegedichtenOntluikend wonder13059
KerstAdvent24996

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten

Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie