Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu12598
KerstAdvent25238
KerstAnno Domini12131
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12565
Troost & BemoedigingDe profundus1345
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12995
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1260
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12797
GeboortegedichtenGeboorte1188
OverlijdenHet enige antwoord2902
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7671
OverlijdenJe bent niet dood1597
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden8088
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5739
OverlijdenMeer dan een moeder troost1617
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7420
GeboortegedichtenOntluikend wonder13318
Nederlandse-gedichtenOntmoeting1123
PasenPaasmorgen5877
PasenPasen7457
OverlijdenRust nu maar uit9520
AngstToen het donker was7066
OverlijdenToen je het wist1324
VerdrietTreurdicht8025
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2937
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10292

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10292
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2937
VerdrietTreurdicht8025
OverlijdenToen je het wist1324
AngstToen het donker was7066
OverlijdenRust nu maar uit9520
PasenPasen7457
PasenPaasmorgen5877
Nederlandse-gedichtenOntmoeting1123
GeboortegedichtenOntluikend wonder13318
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7420
OverlijdenMeer dan een moeder troost1617
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5739
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden8088
OverlijdenJe bent niet dood1597
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7671
OverlijdenHet enige antwoord2902
GeboortegedichtenGeboorte1188
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12797
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1260
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12995
Troost & BemoedigingDe profundus1345
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12565
KerstAnno Domini12131
KerstAdvent25238
OverlijdenA Dieu12598

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting1123
GeboortegedichtenGeboorte1188
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1260
OverlijdenToen je het wist1324
Troost & BemoedigingDe profundus1345
OverlijdenJe bent niet dood1597
OverlijdenMeer dan een moeder troost1617
OverlijdenHet enige antwoord2902
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2937
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5739
PasenPaasmorgen5877
AngstToen het donker was7066
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald7420
PasenPasen7457
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7671
VerdrietTreurdicht8025
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden8088
OverlijdenRust nu maar uit9520
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden10292
KerstAnno Domini12131
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde12565
OverlijdenA Dieu12598
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12797
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12995
GeboortegedichtenOntluikend wonder13318
KerstAdvent25238

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)