U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11840
KerstAdvent25036
KerstAnno Domini11910
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11922
Troost & BemoedigingDe profundus992
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12384
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1080
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12374
GeboortegedichtenGeboorte975
OverlijdenHet enige antwoord2329
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7290
OverlijdenJe bent niet dood1066
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7623
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5575
OverlijdenMeer dan een moeder troost1127
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6836
GeboortegedichtenOntluikend wonder13102
Nederlandse-gedichtenOntmoeting713
PasenPaasmorgen5104
PasenPasen6597
OverlijdenRust nu maar uit8982
AngstToen het donker was6713
OverlijdenToen je het wist905
VerdrietTreurdicht7664
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2209
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9741

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9741
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2209
VerdrietTreurdicht7664
OverlijdenToen je het wist905
AngstToen het donker was6713
OverlijdenRust nu maar uit8982
PasenPasen6597
PasenPaasmorgen5104
Nederlandse-gedichtenOntmoeting713
GeboortegedichtenOntluikend wonder13102
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6836
OverlijdenMeer dan een moeder troost1127
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5575
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7623
OverlijdenJe bent niet dood1066
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7290
OverlijdenHet enige antwoord2329
GeboortegedichtenGeboorte975
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12374
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1080
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12384
Troost & BemoedigingDe profundus992
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11922
KerstAnno Domini11910
KerstAdvent25036
OverlijdenA Dieu11840

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting713
OverlijdenToen je het wist905
GeboortegedichtenGeboorte975
Troost & BemoedigingDe profundus992
OverlijdenJe bent niet dood1066
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht1080
OverlijdenMeer dan een moeder troost1127
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd2209
OverlijdenHet enige antwoord2329
PasenPaasmorgen5104
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5575
PasenPasen6597
AngstToen het donker was6713
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6836
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7290
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7623
VerdrietTreurdicht7664
OverlijdenRust nu maar uit8982
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9741
OverlijdenA Dieu11840
KerstAnno Domini11910
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11922
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12374
Troost & BemoedigingDenkend aan haar12384
GeboortegedichtenOntluikend wonder13102
KerstAdvent25036

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten

Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie