Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Gedichten

DatumTitelHits
02/10/2013 15:46:06De profundus2709
02/10/2013 15:43:18Meer dan een moeder troost4197
02/10/2013 15:42:18Toen je het wist3026
02/09/2013 21:29:10Wees niet bevreesd5909
02/09/2013 21:20:10Ontmoeting3248
04/02/2007 21:04:23Paasmorgen7926
02/04/2006 15:37:41Je bent niet dood3844
09/30/2005 14:51:54Rust nu maar uit11974
09/13/2005 14:53:53Nu heeft de Heer je thuis gehaald9831
09/08/2005 19:29:22Je hebt je strijd ten einde toe gestreden9810
09/08/2005 09:24:54Toen het donker was8838
09/08/2005 09:22:42Advent28985
09/08/2005 09:20:49In memoriam voor een vriend9274
08/25/2005 11:51:40Treurdicht9367
07/26/2005 15:42:02Er is een weg die je alleen moet gaan15371
07/12/2005 16:06:39De Heer heeft vol liefde15422
07/04/2005 12:21:47Anno Domini14064
06/29/2005 16:56:23Ontluikend wonder14665
06/29/2005 14:33:39Kind'ren zijn toch een gave van de Heer6825
06/10/2005 21:08:01Pasen9216
06/01/2005 21:57:09Denkend aan haar15210
05/31/2005 21:57:30Zalig die treuren, want zij zullen vertroost worden12336
01/07/2005 20:11:32Een kind is een hemels bericht2671
01/07/2005 20:09:19Geboorte2438
11/29/2004 14:09:23Het enige antwoord5060
09/08/2004 19:25:47A Dieu15899

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Advertentie google