U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

A-Z


CategoryTitelHits
OverlijdenA Dieu11320
KerstAdvent24296
KerstAnno Domini11366
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11493
Troost & BemoedigingDe profundus767
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11964
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht939
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet589
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12100
GeboortegedichtenGeboorte873
OverlijdenHet enige antwoord1953
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7021
OverlijdenJe bent niet dood758
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7346
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5491
OverlijdenMeer dan een moeder troost771
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6473
GeboortegedichtenOntluikend wonder12980
Nederlandse-gedichtenOntmoeting539
PasenPaasmorgen4950
PasenPasen6421
OverlijdenRust nu maar uit8628
AngstToen het donker was6539
OverlijdenToen je het wist644
VerdrietTreurdicht7485
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1700
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9380

Z-A


CategoryTitelHits
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9380
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1700
VerdrietTreurdicht7485
OverlijdenToen je het wist644
AngstToen het donker was6539
OverlijdenRust nu maar uit8628
PasenPasen6421
PasenPaasmorgen4950
Nederlandse-gedichtenOntmoeting539
GeboortegedichtenOntluikend wonder12980
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6473
OverlijdenMeer dan een moeder troost771
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5491
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7346
OverlijdenJe bent niet dood758
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7021
OverlijdenHet enige antwoord1953
GeboortegedichtenGeboorte873
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12100
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet589
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht939
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11964
Troost & BemoedigingDe profundus767
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11493
KerstAnno Domini11366
KerstAdvent24296
OverlijdenA Dieu11320

Hits


CategoryTitelHits
Nederlandse-gedichtenOntmoeting539
VerdrietEr groeit in mij een boom van grijs verdriet589
OverlijdenToen je het wist644
OverlijdenJe bent niet dood758
Troost & BemoedigingDe profundus767
OverlijdenMeer dan een moeder troost771
GeboortegedichtenGeboorte873
GeboortegedichtenEen kind is een hemels bericht939
Troost & BemoedigingWees niet bevreesd1700
OverlijdenHet enige antwoord1953
PasenPaasmorgen4950
GeboortegedichtenKind'ren zijn toch een gave van de Heer5491
PasenPasen6421
OverlijdenNu heeft de Heer je thuis gehaald6473
AngstToen het donker was6539
OverlijdenIn memoriam voor een vriend7021
OverlijdenJe hebt je strijd ten einde toe gestreden7346
VerdrietTreurdicht7485
OverlijdenRust nu maar uit8628
Troost & BemoedigingZalig die treuren, want zij zullen vertroost worden9380
OverlijdenA Dieu11320
KerstAnno Domini11366
OverlijdenDe Heer heeft vol liefde11493
Troost & BemoedigingDenkend aan haar11964
EenzaamheidEr is een weg die je alleen moet gaan12100
GeboortegedichtenOntluikend wonder12980
KerstAdvent24296

Biografie

Nelly Anna Benschop (Den Haag, 16 januari 1918 – Arnhem, 31 januari 2005) was een Nederlands dichteres. Ze was de best verkopende dichter van Nederland.

Benschop werd geboren te Den Haag als dochter van een boomkweker. Ze groeide op in een streng gereformeerd gezin. Zij volgde de mulo en deed daarna de kweekschool. In 1937 haalde ze haar akte. Ze nam les in declameren bij Lily van Haghe. Tijdens de Tweede Wereldoorlog haalde ze nog aktes voor Engels en Frans. Na de oorlog verliet ze het ouderlijk huis en werd ze lerares op een kostschool voor meisjes in Driebergen. Daarna werkte ze als lerares Nederlands en Frans aan een Mulo in Arnhem en een lyceum in Veenendaal. In 1981 ging ze met pensioen.

Benschop begon in 1948 met dichten. Intussen declameerde ze gedichten van anderen, met soms een van haar eigen gedichten er tussendoor. Ze debuteerde in 1967 bij uitgeverij Kok uit Kampen met de bundel Gouddraad uit vlas. De uitgeverij had de uitgave bijna niet aangedurfd, maar de bundel was een enorm succes, en werd zestig keer herdrukt. Van al haar dichtbundels werden in totaal drie miljoen exemplaren verkocht. Benschop schreef ook spreuken. Veel van haar werk wordt aangehaald in overlijdensadvertenties, vooral het gedicht "In memoriam voor een vriend".

Haar werk is zeer christelijk, en werd mede om die reden door de literaire kritiek niet erg serieus genomen. Haar werk is meer pastoraal dan literair. Zelf zei ze, met enige zelfspot: "Ik schrijf meditaties op rijm". Vaste thema's in haar werk zijn lijden, dood en christelijke troost.

Ze overleed op 87-jarige leeftijd te Arnhem.

Bibliografie:
Gouddraad uit vlas (1967)
Een boom in de wind (1970)
Een vlinder van God (1973)
Wit als sneeuw (1974)
Een open hand naar de hemel (1976)
Mag ik met je mee? (1976; bloemlezing)
Geloof je dat nog? (1979)
De vogel van het woord (1980)
Verborgen bloemen (1981; spreuken)
Verjaardagskalender (1981)
Zo zag ik Hem (1983)
Hemelhoog en aardediep (1985)
Ontluikend wonder (1986)
Licht onder de horizon (1987)
Hij Die met ons is (1989)
Geloven is geluk (1990)
Sporen in het zand (1992)
Glimlach in woorden (1994; spreuken)
De nacht gaat weer voorbij (1995)
De stem uit de wolk (1997)
Je ogen zijn zo vol licht (1998)
Zie de mens (1999)

Gebruikersinformatie

Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)
U bevindt zich hier: Home Dichters Benschop, Nel (overl. 31-01-2005)

Kersttoespraak

 

 

 

Beatrix
www.kersttoespraak.nl 

 

 

 

Kaartgedicht

Kerstzang

Kerstliederen
www.kerstzang.nl 

Christelijke info

Kaartenkast

Huwelijksgedichten

Daarom zal een man zijn vader en moeder verlaten

Relicards

 

 

 

kleuren | knutselen

 

 

 

Geloven is leuk

geloven is leuk

Kerstkribbe

Poeziealbum

RSS

 

Rouwkaartgedichten



Twittergedichten

twitter

Netwerk Dichters

Kerstevangelie